Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Net nieuwe uitlaat, maar waarschuwingslampje uitlaatgas brandt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 mei 2024

Ik heb zojuist nieuwe uitlaat met voor- en achterdemper op mijn Citroen C1 uit 2007 laten plaatsen. Na paar dagen begon het servicelampje te branden. De garage heeft het uitgelezen en zei dat het met gassen te maken heeft. Is dit dus niets?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de nieuwe uitlaat oorzaak kan zijn van een waarschuwingslampje uitlaatgas.

Storingsmelding

Het uitlaatgascontrolelampje geeft aan wanneer de samenstelling van de uitlaatgassen niet aan de wettelijke eis voldoet.
Het is niet waarschijnlijk dat er samenhang is met de nieuwe voor- en achterdemper en de storingsmelding. Het is veel waarschijnlijker dat de verbranding van het lucht- benzinemengsel niet optimaal verloopt of dat de katalysator versleten is. Gevolg is een niet volledig verbrand mengsel wat opgemerkt wordt door de lambdasonde.

Diagnose

Wanneer de motorregeling een overschrijding van de emissie-eis constateert dan zal dit lampje gaan branden. Vervolgens dient de garage een diagnose te stellen, waarna een reparatievoorstel opgemaakt kan worden. U kunt hierna bepalen of u opdracht geeft voor reparatie. Alleen wissen van de storing is zelden een definitieve oplossing.

Een overzicht van de waarschuwingslampjes en advies geven op onze pagina over dit onderwerp: ANWB waarschuwingslampjes.