Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lastig schakelen naar 1e versnelling en achteruit

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 april 2024

beste anwb, als ik de auto start en wil naar zijn  één schakelen schakelt beetje moeilijk en als ik naar achter schakelen hoor ik krakend geluid na stukje je reiden schakelt weer helemaal goed waar zou het aan liggen mvg

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

En eenmaal warm gaat dat een stuk gemakkelijker en u vraagt waar dat aan zou kunnen liggen.

Vermoedelijk gaat dat schakelen wél meteen goed wanneer u vooraf eerst een aantal maal met het koppelingspedaal 'pompt'. Ik weet niet om welke auto het gaat maar vermoedelijk is de koppelingsbediening hydraulisch. Het zou kunnen dat er in de hydraulische bediening een luchtbelletje aanwezig is. Het kan ook zijn dat een van de koppelingscilinders wat slecht begint te worden. Wanneer het koppelingspedaal eenmaal meerdere malen is ingetrapt lijkt de koppelingsdruk inmiddels voldoende te zijn om weer gemakkelijk en kraakvrij te kunnen schakelen naar 1 en achteruit.

Het lijkt me raadzaam om éérst het niveau van de koppelingsvloeistof te bekijken. Wanneer dit onder peil is zou er ook sprake kunnen zijn van een kleine lekkage en dan is nader onderzoek wenselijk. Dat lijkt me ook wanneer het niveau wél in orde is en zou wat mij betreft uw garage éérst eens een poging kunnen doen de koppelingsvloeistof te verversen en het systeem te ontluchten. Hopelijk geeft dat het gewenste resultaat. En anders moet de koppeling verder onderzocht worden naar de oorzaak.