Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakend geluid remmen bij wegrijden en bijna stilstaan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 mei 2024

De remmen van mijn auto maken sinds de aanschaf een krakend geluid als je bijna stilstaat en hetzelfde als je gaat wegrijden.
Nu heb ik een aantal keren overleg gehad met de dealer en een monteur heeft ernaar gekeken. Maar zonder resultaat. De verkoper geeft aan dat dit probleem speelt bij alle hybride of elektrische auto’s.
Is dit zo?

Ik heb de vraag ook bij de importeur gesteld. Het antwoord van hun was niet geruststellend. Het had hún aandacht, maar het veroorzaakte geen veiligheidsrisico’s, waardoor het geen prioriteit had. Maar ik kon ook zelf actie ondernemen door naar verschillende bmw dealers te gaan en te bezien of een van hun een oplossing had.
Dus veel hoop op een oplossing heb ik niet.
Wat is jullie advies?

Merk: BMW
Type: X1 30e
Bouwjaar: 2023
Brandstof: Benzine-elektrisch
Motorvermogen: 324

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een krakend bijgeluid tijdens het remmen wanneer u bijna stilstaat, maar ook wanneer vervolgens weer wegrijdt.

Het kan wel incidenteel voorkomen dat door de wrijving die ontstaat tussen de remschijf en remblok er een bijgeluid ontstaat. Een beetje vergelijkbaar met een natte vinger over de rand van een wijnglas. Misschien ook juist bij nat weer. Dat kan een piepend geluid zijn maar bij bijna stilstand ook een knarsend of krakend bijgeluid zijn. En wanneer u vanuit stilstand de voet van de rem haalt en de auto zich weer in beweging zet, zou u het opnieuw kunnen waarnemen.

Het bijgeluid is uiteraard niet te wijten is aan slijtage. Gezien de leeftijd van de auto is dat vast allemaal in orde. Dan is het bijgeluid in de regel vervelend maar niet gevaarlijk. De remmen zullen wel gewoon de gebruikelijke remvertraging halen. Dat uw dealer verklaart dit vooral bij EV's en hybrids mee te maken klopt wel. Deze auto's remmen zoveel mogelijk regeneratief en worden de traditionele remmen gewoon minder aangesproken. Dan kunnen dat soort wrijvingsgeluiden weleens hoorbaar zijn onder dat soort omstandigheden. Het zou natuurlijk kunnen dat wanneer de remdelen wat meer slijtage gaan vertonen het langzaam minder wordt. Maar ik erken wel dat het een soort van natuurlijk verschijnsel is bij automaten, in het bijzonder hybrids en EV's gezien de regeneratieve remeigenschappen.