Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koudestart problemen, of gaspedaal werkt niet

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 april 2024

Hallo! De kmstand 150.000. De 2 liter motor start tijdens de koude start matig tot slecht. Onder de 10 graden celsius worden symptonen erger. Als de motor wel start reageerd het gaspedaal geregelt niet voor de eerste 20 seconden. Koppelen werkt wel. Herstarten van de auto werkt in de meeste gevallen wel als oplossing. Rijd hier nu al jaren mee maar geen garage die een foutcode vindt of zijn handen eraan wil vuil maken. Brandstof filter is geregelt schoongemaakt en onderhoudsbeurten zijn elke 15- 25k km. Wellicht dat jullie weten in welke richting ik moet laten zoeken.

Merk: Fiat
Type: DOBLO CARGO
Bouwjaar: 2015
Brandstof: 2.0 diesel
Motorvermogen: 135

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn voor het slecht aanslaan bij koude motor.

Het is lastig, zo niet onmogelijk, om op afstand te bepalen wat de oorzaak van het slechte aanslaan is. Omdat dit vooral tijdens lagere buitentemperatuur gebeurt verwacht ik dat het probleem veroorzaakt wordt door een defect in het voorgloeisysteem of een matige compressie. Maar een ander onderdeel zoals de EGR-klep kan ook de boosdoener zijn. Vervolgens pas het systeem een noodloop toe en reageert niet of nauwelijks op het gaspedaal.

Elke dieselspecialist kan hier wel een diagnose aan stellen, het zal alleen meer voeten in de aarde hebben dan alleen foutcodes uitlezen. In de omgeving van Aadorp zijn wel een aantal specialisten zoals Kleinjan Dieseltechniek en Oude Hendriksman.

Alleen door metingen op en aan de motor te verrichten kan er met zekerheid gezegd worden wat er aan de auto mankeert.