Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten in de toekomst VW Beetle van 2006

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 april 2024

Beste ANWB,

Ik heb een auto op het oog. Welke grote onkosten - en of onderdelen moet ik vervangen bij deze auto met deze km stand? Of moet ik rekening mee houden voor in de toekomst.

Met vriendelijke groet,
E.S.

Merk: VW
Type: Beetle
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 102 PK

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een VW Beetle van 2006 en u vraagt wat voor kosten aan onderhoud en onderdelen u in de toekomst kunt verwachten.

De gemiddelde levensduur van een auto alvorens op de 'sloop' te belanden is een kleine 19 jaar. De betreffende Beetle zit in theorie dus feitelijk rond die levensduur, en wil ik maar benadrukken dat in principe deze auto voor elk defect in aanmerking kan komen. Wanneer een motor of versnellingsbak het zou begeven is dat niet eens buitensporig. En dan is er natuurlijk ook altijd nog sprake van normale gebruikersslijtage aan bijvoorbeeld de stuurinrichting, distributie, wielophanging, koppeling en aandrijflijn. En verder het nodige aan elektronica dat ook best voor niet te voorspellen storingen kan zorgen.

Aangeven waar u in de toekomst rekening mee moet houden vraagt bijna voorspellende gaven. Het zou immers ook kunnen dat de auto juist is weggedaan vanwege verborgen gebreken en aankomende hoge kosten. Je moet dus vooraf weten wat je koopt, dus dat het een deugdelijke auto is zónder gebreken, goed onderhouden en zorgvuldig bereden, en dan is dat een goede basis om de koop daarop te sluiten. Maar wat de toekomst brengt valt gewoon niet te voorspellen. U meldt geen kilometrage maar tenminste twee ton lijkt me een aannemelijke tellerstand en dan ligt gevorderde slijtage altijd op de loer.