Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang rijden we verantwoord door?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 mei 2024

Mijn Seat Leon is van November 2013 met 505.000 km op de teller en 1ste eigenaar. Iedere 30.000 km onderhoud en daarnaast alle zaken welke versleten zijn vervangen.  inmiddels rv en ra de wiellagers vervangen, kachelmotor en condensor, 4 gloeibougies en nu voor de 1ste keer de remschijven.
De Leon is verder goed en geen olie of waterverbruik en geen roest. inmiddels totaal incl. banden € 14.000,- aan onderhoudskosten geboekt, € 0.03 ct per km.

Mijn vraag is, in hoeverre kan ik deze auto blijven opknappen zodat het rendabel blijft. De verstuivers en schokbrekers zullen ook ooit aan vervanging toe zijn en wat komt er nog meer. Graag jullie advies

Merk: Seat
Type: Leon 1.6 TDI
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 145

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Seat Leon heeft al ruim 500.000 km gereden en u vraagt hoe lang de auto nog mee gaat.

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. In alle redelijkheid zou je kunnen zeggen dat elke dieselmotor tenminste 250.000 km moet kunnen halen zonder noemenswaardige gebreken. Natuurlijk zijn er negatieve uitzonderingen maar ook duidelijk zeer positieve uitzonderingen.

Het betreft hier in dit geval een Seat Leon 1.6 TDI. Dus is er in 11 jaar gemiddeld pakweg 50.000 km op jaarbasis gereden en is dat bovengemiddeld veel te noemen. Hoeveel kilometers u nog in het verschiet zou kunnen hebben vraagt min of meer voorspellende gaven. Maar gezien deze common rail motoren van VW niet als enorm betrouwbaar te boek staan is dit een hele prestatie!

Uiteraard kan ik niet voorspellen of u er nog één, twee of misschien wel drie ton bij zou kunnen rijden. En dat geldt eerlijk gezegd voor alle automerken.

Om een goede indruk van de huidige staat van de auto te kunnen krijgen zou u een aankoopkeuring kunnen laten uitvoeren. Ik denk dat u dan een goed overzicht heeft en wat u de komende tijd kan verwachten of dat het slim is om nog in de auto te investeren.

Leuk om eens te bekijken is een klokje rond keuring zoals AutoWeek deze uitvoert: Auto week klokje rond Seat Leon.