Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto een jaar geleden onterecht goedgekeurd? Welke stappen kan ik ondernemen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 april 2024

Afgelopen Januari heb ik een leuke Suzuki uit 2007 gekocht van een particulier met geldige APK tot begin april.

Tijdens de APK begin deze maand is gebleken dat de auto op verschillende punten volledig is doorgeroest (sub frame, remleidingen en brandstofleiding) de auto is zeer gevaarlijk bevonden en is afgekeurd. De geschatte reparatiekosten bedragen +/- 1500 euro. Hier ben ik natuurlijk erg van geschrokken.

Het garagebedrijf dat de APK keuring heeft uitgevoerd heeft aangegeven dat deze problemen niet binnen een jaar hebben kunnen ontstaan en dat dit met de vorige APK al opgemerkt/ gerepareerd had moeten worden. Maar helaas staat er niks vermeld op het APK rapport.

Ik heb contact opgenomen met de verkoper, waarop hij aangaf geen kennis te hebben van de problemen. De verkoper heeft de auto vorig jaar bij een bedrijf aangekocht, met een nieuwe APK op levering.

Nou vraag ik mij af of ik stappen kan ondernemen richting het autobedrijf waar de auto vorig jaar is gekocht, en zo ja, hoe ik dit het beste aan kan vliegen.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik vrees dat er weinig aan te doen is. De APK-keuring in kwestie is langer dan een jaar geleden verricht. De RDW neemt alleen bezwaren in behandeling over APK's die niet langer dan een jaar geleden zijn verricht. 

Ook bij stappen richting het bedrijf dat de auto APK gekeurd heeft, verwacht ik geen positief resultaat. U kunt uiteraard contact opnemen met het bedrijf om uw ongenoegen te uiten en uw klacht te bespreken, maar ik zie geen middelen om een (bv) vergoeding af te dwingen. 

Ook is een particulier niet aan te spreken op de verkoop van een auto met gebreken. Mogelijk was deze wel op de hoogte, maar de wetgever zegt dat een particuliere verkoper niet deskundig hoeft te zijn. In dat geval wordt ook een groter beroep gedaan op de onderzoeksplicht van de koper. Dat kan bestaan uit een keuring voorafgaand aan de koop. Het is spijtig maar ik kan u helaas niet anders mededelen.