Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco onderdeel van garantie?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 april 2024

We hebben een ocassion gekocht bij een Kia dealer met 1 jaar garantie. Nu maakt de airco compressor herrie. Je hoort een klik en daarna hoor je een ratelend geluid. Het gaat tekens aan en uit. Zou de dealer dit onder de garantie moeten repareren? Of kan hij zeggen dat het nog werkt en dat er dus niets vervangen gaat worden?
Alvast hartelijk dank voor het abtwoird.


Merk: Kia
Type: Ceed sportywagon
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht een Kia Ceed bij de dealer met 1 jaar garantie. Nu blijkt dat de airco compressor een bijgeluid geeft en telkens aan en uit schakelt. U vraagt of garantie hierop van toepassing is.

Uitgaande van 1 jaar Bovag garantie kunt u hiermee gerust terug, ook wanneer de airco op zich wel werkt. Een dergelijk bijgeluid hoort immers niet bij een aircopomp en duidt dat al feitelijk op een defect. Onvoldoende koudemiddel kan een reden zijn voor bijgeluiden maar ook mechanische slijtage van de pomp zélf. Dus nogmaals, een gegronde reden om een beroep te doen op garantie omdat een airco 
niet voor garantie wordt uitgesloten. Ik neem aan de de dealer dit ook serieus afhandelt omdat een bijgeluid óók een vooraankondiging kan zijn voor erger mechanisch leed. En daar is per definitie niemand bij gebaat.