Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat levert regeneratief remmen op?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 maart 2024

Overal lees ik mooie verhalen over het effect van regeneratief remmen in een EV. Maar nergens lees ik wat het nu effectief oplevert aan meer  accuvermogen! Hoe veel verder kun je erdoor rijden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat regeneratief remmen bij een elektrische of deels elektrische auto nu precies oplevert.

Het is niet in getallen uit te drukken wat regeneratief remmen precies oplevert. Dit is namelijk bij elke situatie verschillend en erg afhankelijk van de rijomstandigheden maar ook de toegepaste constructie.
Bij regeneratief remmen wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie, zodoende wordt er gebruik gemaakt van de energie die al in het voertuig zit bij vertragen. De energie wordt zodoende opgeslagen in plaats van dat deze omgezet wordt in warmte wat verlies betekent.
De grote opkomst van dit regeneratief remmen begon met de Toyota Prius, deze hybride auto slaat ‘verloren’ energie op in een accupakket waarbij deze energie later weer gebruikt kan worden. Hierdoor is deze auto enorm efficiënt! Intussen wordt deze techniek toegepast op veel meer auto’s, van mild hybrides tot volledig elektrische auto’s.
Vergeet niet, deze energie is reeds in de auto gestopt bij accelereren of het beklimmen van een berg. Het levert dus geen energie op maar zorgt voor een aanzienlijke besparing.

Een goede uitleg over regeneratief remmen kunt u lezen op onze pagina hierover.