Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Starthulp BYD

Vraag gesteld door R. Fruscio op 5 april 2024

Is het mogelijk de auto met een lege accu te starten met een jumpstarter en zo ja ,welk type (spec.)

Merk: BYD
Type: Seal
Bouwjaar: 2024

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om de BYD te starten door middel van een jumpstarter.

Elke auto, ook elke elektrische, is voorzien van een 12 volt accu. Wanneer deze accu leeg is zal de auto niet inschakelen. Deze accu is bij de BYD Seal onder de rechter achter zitting geplaatst, BYD geeft aan dat het niet toegestaan is om de door middel van een jumpstarter of startkabels de auto te starten.

Dit maakt het zodoende niet mogelijk om zelf een starthulp te geven. Schakel in deze gevallen dus professionele hulp in van een dealer of van de Wegenwacht. Deze kunnen accu wel op een verantwoorde manier opladen waarna de auto weer bruikbaar zal zijn.
 

Reacties

R. Fruscio

Auteur - 8 april 2024

Beste Pieter,
Ik ben al een keer met een lege 12V accu stil komen te staan. Toen heeft de Wegenwacht met startkabels de auto gestart. Nu lees ik en zie ik  in de gebruikershandleiding van de BYD Seal (pag 216) hoe en waar de klemmen van de start kabels aangesloten moeten worden (links voor). Dus als dat kan met de hulp van de accu van een andere auto zou het ook moeten kunnen met een jumpstarter?

Pieter

ANWB Expert - 12 april 2024

We raden niet aan om zelf een starthulp te geven. Ook in de handleiding staat dit omschreven: ‘Het wordt aanbevolen om de starthulp te laten uitvoeren onder begeleiding van professionals, aangezien de ruimte van voor het bedienen van de PDB onder de motorkap beperkt is en er circuitgerelateerde risico’s aanwezig zijn.’
Dus laat een starthulp altijd door een professional uitvoeren om schade aan het elektrische circuit te voorkomen.