Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plug in hybride met 1 fase (3,7 kw) of 3 fase (11kw) laden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2024

Ik heb thuis een 3 fase aansluiting (3 x16) en kan dus 11kw opladen. Is het dan onverstandig om een auto met max 3,7 kw te nemen? Zie namelijk veel meer plug in hybride met max 3,7 dan met 11kw accu’s.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u een plug in hybride kunt aanschaffen die slechts via 1 fase laadt.

U kunt thuis met 3 fasen laden en u ziet veel plug-in hybrdes die slechts met 1 fase (max 3.7 kW) laden, u vraagt of het slim is een dergelijke auto aan te schaffen.


De meeste plug-in hybride voertuigen kunnen inderdaad maar met 1 fase laden. Dit is in veel gevallen geen probleem aangezien de accu van een plug-in hybride veel kleiner is dan van een volledig elektrische auto. Het gevolg is dat de accu van zo’n plug-in hybride vaak in ongeveer 5 - 6 uur compleet vol is (afhankelijk van het vermogen van de accu uiteraard).

Zodoende is 1 fase voor veel plug-in hybrides voldoende, en is er vaak een lader gemonteerd die slechts met 1 fase kan laden. Alleen wanneer u het noodzakelijk vindt om de accu sneller op te kunnen laden moet auto gebruik kunnen maken van de 3 fase aansluiting die u thuis heeft. Vaak kunnen de PHEV’s dan ook gebruik maken van een snellader zoals u langs snelwegen aantreft.

Meer over 1 en 3 fase laden kunt u lezen op onze pagina hierover: 1 of 3 fase laden; hoe zit het