Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op auto-vakantie met 'oude' auto?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2024

Hoe kan ik ( of een garage medewerker ) beoordelen of onze auto geschikt is om een lange autovakantie  mee te doen. We bezitten een KiaJoice2.0 uit 2001 met ongeveer 200.000 op de teller. De laatste jaren maken we alleen gebruik ervan binnen Nederland. Nu willen we ipv vliegen een autovakantie boeken en richting zuid frankrijk, of oostenrijk op vakantie. Ik weet niet hoe we kunnen beoordelen of de auto daar nog geschikt voor is. En of bergen of hellingen nog te doen hiermee. Wat zou ik eventueel aan een garagehouder kunnen vragen en hoe kan ik verantwoord met mijn gezin in de Kia op reis.

Merk: Kia
Type: Joice
Bouwjaar: 2001
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe u de auto kunt voorbereiden op een ongestoorde vakantie met de auto.

Ik denk dat wanneer u met een auto met dergelijke leeftijd en kilometerstand op vakantie gaat nooit zeker bent van een zorgeloze reis. Natuurlijk kunt u wel veel doen om de auto goed voor te bereiden op zo’n reis; laat de auto controleren door uw garage en vertel uw reisplannen, gaat u naar warme gebieden of juist extreem koude? Komt u gebergten tegen op blijft u vooral in vlakke gebieden? De garage kan vervolgens kijken of hij verwacht dat diverse onderdelen van de motor, de versnellingsbak, het onderstel, de remmen, de airco en de banden nog in een goede conditie verkeren. Vervolgens kan hij u vast van advies voorzien waarna u kunt inschatten welke maatregelen getroffen dienen te worden.

Zelf kunt u natuurlijk ook het nodige doen aan de auto. Meer tips en adviezen om goed voorbereid op reis te gaan met de auto leest u op onze pagina.