Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongewone brommend geluid auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 april 2024

Wat zou een reden kunnen zijn dat mijn auto een soort brommend geluid maakt? En tijdens rijden als ik even naar links stuur wordt het geluid harder. Zou dit aan de motor kunnen liggen? De auto voelt ook wat trager bij het gasgeven en bij het loslaten maakt hij alweer dat brommend geluid.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto maakt een brommend geluid en de auto lijkt ook wat trager. U vraagt wat er mis kan zijn.

Uitlaat

Eigenlijk is de verklaring heel erg voor de hand liggend; waarschijnlijk is er iets mis met de uitlaat. De uitlaat loopt helemaal vanaf de motorruimte onder de auto door naar de achterbumper. Wanneer u een overmatige brom hoort is de uitlaat lek of komt deze tegen de bodem van de auto waardoor het geluid wordt versterkt.

Rubbers

De uitlaatpijp hangt onder auto in diverse bevestigingsrubbers. Wanneer deze rubbers slap worden of scheuren komt de uitlaat vrij te hangen en kan breken of tegen de bodem of draagarmen komen te hangen. Dit is in veel gevallen niet direct gevaarlijk maar veroorzaakt wel veel meer bijgeluiden. Omdat de uitlaatgassen niet op de juiste manier afgevoerd worden kan dit ook invloed hebben op de prestatie van de motor.

Reparatie

Het advies is om te controleren of de uitlaat vrij hangt van de straat zodat rijden veilig is. Laat dan de uitlaat controleren door uw garage die kan constateren wat de oorzaak is en deze voor u kan verhelpen.