Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderstel niet stabiel in dwarsrichting

Vraag gesteld door H. v.d. Made op 16 maart 2024

Er is iets veranderd in het weggedrag. Bij oneffenheden is de klap op de auto een harder geluid geworden. Bij verkeersdrempels lijken de wielen niet gelijk te reageren en ervaar ik instabiliteit op het hele chassis. Volgens de garage zijn de schokbrekers en vering goed. En zouden de all season banden de reden van de hardere klappen kunnen zijn. De auto is toen ook uitgelijnd. Ik vertrouw het niet. En leg een relatie met een harde klap die ik heb gehoord toen ik met het rechter wiel door een kuil reed. In mijn beleving zijn de klachten over instabiliteit daarna begonnen. Vooral bij de drempels die ik met lage snelheid over ga. Wat zou er aan de hand kunnen zijn, wat zou ik nog kunnen laten onderzoeken.

Merk: Opel
Type: Insignia tourer
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van een veranderd rijgedrag van uw Opel Insignia.

De Opel Insignia heeft een behoorlijk gecompliceerd onderstel. Er zijn veel draagarmen die zorgen voor een goede geleiding van de wielen, dit moet zorgen voor een zeer stabiel rijdende auto. De uitlijning van de auto is gecontroleerd en hersteld dus het is niet waarschijnlijk dat een van deze draagarmen beschadigd is.

Ik verwacht eigenlijk dat de schokdempers niet meer optimaal functioneren, met als gevolg niet prettig en veilig in- en uitveren (dit verklaart ook de harde klap bij oneffenheden). Waarschijnlijk heeft de garage het weggedrag vergeleken met een andere Insignia en zo geconstateerd dat de schokdempers prima functioneren.

Het advies is dan ook om de auto te laten controleren door een specialist op het gebied van onderstellen en schokdempers zoals bijvoorbeeld Profile.