Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe voorbanden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 februari 2024

Mijn auto is een Ford Fiesta nu is mij op verschillende plaatsen advies gegeven over 2 nieuwe voorbanden Wel uitlijnen en balanceren! Ik dacht alleen uitlijnen is voldoende

Merk: Ford Fiesta
Type: Ford Fiesta injectmotor
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1600

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De voorbanden van uw auto moeten vervangen worden en u heeft hier een vraag over.

Ik denk dat u de termen uitlijnen en balanceren verwart, ik zal deze eerst uitleggen;

Bij balanceren wordt van het wiel (de velg en hierop de band) de onbalans gecontroleerd door het wiel los van de auto rond te draaien. Eventuele onbalans wordt gecorrigeerd door balanceergewichtjes op de velg aan te brengen. Altijd wanneer banden gedemonteerd worden van de velg is de balans verstoord, bij het vervangen van banden zullen de wielen dus altijd gebalanceerd worden.

Bij uitlijnen zal de stand van de wielen onder de auto gecontroleerd en gecorrigeerd worden. Deze wielstanden zijn veel minder eenvoudig controleren en te corrigeren. Hiervoor is speciale meetapparatuur noodzakelijk, het corrigeren is lang niet altijd eenvoudig.
Onbalans zorgt voornamelijk voor trillingen in de auto, vooral bij een bepaalde snelheidsrange (tussen 100 en 120 bijvoorbeeld). Een verkeerde uitlijning zorgt vaak voor een onwenselijk stuurgedrag of ongelijke bandenslijtage.

Wanneer de banden van uw auto scheef zijn afgesleten zal het advies zijn om naast balanceren de wielstand ook te laten controleren en corrigeren (uitlijnen).