Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koplamp stickers Engeland verplicht?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 maart 2024

Onze Fiat Barchetta heeft diepliggende lampen en de buitenkap geeft niet aan waar eventuele stickers geplakt zouden moeten worden. Zijn ze bij deze auto verplicht en waar zouden ze geplakt moeten worden?

Merk: Fiat
Type: Barchetta
Bouwjaar: 2000
Brandstof: Nvt
Motorvermogen: Nvt

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is de koplampen af te plakken bij een bezoek aan Engeland.

Het dimlicht van koplampen schijnt niet symmetrisch. In links gestuurde auto's loopt de lichtbundel naar rechts wat omhoog, zodat de berm beter wordt verlicht. In landen waar links wordt gereden kan dat licht tegenliggers verblinden. Het verblinden van tegenliggers is niet toegestaan.

Gedeeltelijk afplakken van de koplampen met speciale stickers is géén verplichting op zich, maar een middel om aan die verplichting te voldoen.

In de handleiding van de Barchetta staat niet omschreven hoe/waar de stickers geplat kunnen worden maar natuurlijk is hier een oplossing voor.  Als u de auto op ongeveer 1 à 1,5 meter van een muur zet ziet u een lichtbeeld op de muur dat aan de rechter zijde oploopt. Als u de koplampsticker voor de koplamp houdt zodat de oplopende lichtlijn weg is heeft u de juiste positie gevonden.

Zie aanvullend ook verkeersregels Engeland.