Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ingangsdatum fabrieksgarantie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 februari 2024

Op 16 augustus 2023 heb ik de Huyndai Kona nieuw aangeschaft bij de Huyndai dealer. Met 32 km op de teller. Het betrof een voorraad auto (geen demo) met kentekendatum 24 maart 2023. Deze auto heb ik aangeschaft onder andere vanwege de 5-jaars garantietermijn van Hyundai. Volgens de dealer is de garantietermijn echter ingegaan op 24 maart 2023; dit betekent dat ik 5 maanden garantie misloop. Graag verneem ik van u of dit klopt? Met dank en met vriendelijke groet

Merk: Hyundai
Type: Kona
Bouwjaar: 2023
Brandstof: benzine hybride
Motorvermogen: 141 pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht de betreffende jonge 'occasion' en u ging er vanuit dat vanaf de aanschafdatum de 5 jaar fabrieksgarantie in zou gaan.

Het uitgangspunt is dat de fabrieksgarantie ingaat op de datum dat de auto op kenteken wordt gesteld (datum eerste toelating). In de praktijk komt het voor dat dealers een groot aantal auto's inkoopt bij de importeur als er bijvoorbeeld een verhoging van de BPM in werking zal treden. Door deze nog onverkochte auto's op kenteken te zetten, wordt zo voorkomen dat deze auto's bij levering aan de koper onder het lagere BPM-tarief valt. 

Mededelingsplicht dealer

In voornoemde situatie heeft de dealer wel de plicht de potentiële koper te informeren over het feit dat de auto al geruime tijd op kenteken is gesteld, waardoor de termijn van de fabrieksgarantie verkort is en reeds loopt vanaf datum dat de auto door dealer op kenteken is gesteld. Naast het feit dat de dealer dit behoort te melden aan de potentiële koper, dient de dealer de (potentiële) koper een redelijke korting te geven op de koopprijs. Uiteraard vanwege de eerdere afgifte van het kenteken én het missen van een deel van de fabrieksgarantie.

Ons advies is dat het verstandig is als koper altijd te controleren of de auto al niet op kenteken is gesteld. Wanneer je als koper instemt met levering van de auto die al geruime tijd eerder op kenteken is gezet, zorg er dan wel voor dat de fabrieksgarantie door de dealer verlengd wordt, opdat u de volledige duur van de fabrieksgarantie verkrijgt. Misschien dat u dat met terugwerkende kracht alsnog voor elkaar weet te krijgen.