Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Peugeot 308SW van 2018

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 maart 2024

Geachte heer/mevrouw

In juli 2023 kochten wij onze Peugeot 308SW (bouwjaar 2018). Al vrij snel na aankoop moesten wij olie bijvullen, namelijk tijdens onze vakantie in Italië. Het ging om 1 liter olie op naar schatting hooguit 2000 km (afgelegd vanaf het moment van aankoop). Wel ging onze reis ook deels door bergachtig gebied.

Hierna hebben we i.s.m. de garage een meting gedaan: de garage kwam uit op 1 liter olie op 2500 km (afgelegd binnen Nederland). De garage vindt de verbruiken acceptabel.

Kunt u ons vertellen of de verbruiken acceptabel zijn? Wij zijn dit niet gewend van onze oude/vorige  auto (ook Peugeot).

We horen graag van u!

Merk: Peugeot
Type: 308SW
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 131

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot blijkt een olieverbruik van pakweg 1 liter op 2.500 km te hebben dat volgens de garage acceptabel is.

Gezien de aanschaf in juli vorig jaar kan ik me voorstellen dat u dat zorgen baart. Ik weet geen kilometerstand maar deze driecilinder PureTech motor heeft immers een vrij beruchte status op het gebied van snel slijtende distributieriemen en bijkomende gevolgen. Dat geldt o.a. ook voor olieverbruik. En dat dit verbruik hoog is wordt min of meer door een opmerking uit de handleiding bevestigd; ''Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. PEUGEOT adviseert u om elke 5000 km het olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen''.

Wanneer u trouw volgens de bovenstaande opmerking iedere 5.000 km zou peilen, bent u steeds 2 liter olie kwijt. Misschien helpt het wanneer u uw dealer/verkoper wijst op de instructie omtrent peilen (elke 5.000 km) en dat op basis daarvan een verbruik van 1 liter olie op 2.500 kilometer een indicatie is dat dit niet conform is. In uw geval zou ééns per 5.000 km peilen steeds 2 liter olieverlies laten zien. Op basis van het fabrieksconform peiladvies is het draaiend gedeelte van de motor dan echt wel serieus in gevaar bij 2 liter olieverlies. 

Mocht er aanleiding zijn om verdere stappen te ondernemen, dan verwijs ik u naar ons Stappenplan klachten na aankoop.