Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillen bij 130 km/u

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2024

Ik voel in mijn stoel de auto aan de achterkant een soms beetje trillen bij 130 km per uur, ligt dat mogelijk aan de auto zo ja is het iets wat ik zelf kan controleren

Merk: Audi
Type: A3
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U voelt de stoel in de auto trillen bij uw Audi A3.

Wanneer u een trilling in de auto ervaart die alleen waarneembaar is bij een bepaalde snelheid is er waarschijnlijk sprake van een onbalans in de aandrijflijn of de wielophanging. In de meeste gevallen is onbalans en de voorwielophanging voelbaar door een trilling in het stuur. Trilling in de zitting in de stoel of bijvoorbeeld in de versnellingspook wordt meestal veroorzaakt door onbalans in de achterwielen of achterwielophanging.
Er is in dit geval slechts 1 ding dat u zelf kunt controleren en dat is de conditie van de banden met name de achterbanden. Stel dat hier een scheur of beschadiging zichtbaar is dan zal dit de trilling waarschijnlijk veroorzaken. Wanneer u niets opmerkt aan de banden dan kunt u het beste contact opnemen met de garage. Wellicht is balanceren van de banden voldoende maar anders is er een groter onderzoek of reparatie noodzakelijk.