Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging weigert soms bij kou

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 januari 2024

Opel Meriva 1.6 210.000 km stuurbekrachtiging  werkt bij KOU soms niet na starten (met verlichting aan enz) , na uitzetten verlichting enz en OPNIEUW starten komt stuurbekrachtiging weer in , na langere rit kan je verlichting enz inzetten, na korte rit is de kans groot dat er weer stuurbekrachtiging problemen komen  (zit nieuwe anwb accu in 1 jr oud)

Merk: Opel
Type: Meriva 1.6
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.6

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de stuurbekrachtiging van uw Opel Meriva soms weigert.

De stuurbekrachtiging van uw Meriva is geheel elektrisch. Dit betekent dat er geen gebruik gemaakt wordt van een hydraulische oliepomp maar wel van de spanning die de dynamo opwekt.

Het is zodoende erg waarschijnlijk dat de spanning te laag is op het moment van starten, met kou en verschillende stroomverbruikers aan zoals de verlichting, de verwarming en de ventilatie.

Het advies is dan ook om de werking van de dynamo goed te laten testen. Hierbij moet ook gecontroleerd worden of de multiriem in goede conditie verkeert en of de spanning hiervan juist is. Wellicht ontstaat er op sommige momenten slip.

Dus voordat de beschuldigende vinger naar de stuurbekrachtiging zelf gewezen wordt moeten eerst deze onderdelen gecontroleerd worden.