Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schoonmaakvloeistoffen ECR klep

Vraag gesteld door G. van der Kolk op 16 februari 2024

Is het zinvol om middelen toe te voegen aan de dieselbrandstof om de ECR klep hiermee (extra) te reinigen. Leveranciers van deze middelen adviseren dit steeds meer om dit minimaal 1x per jaar te doen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een schoonmaakvloeistof ten behoeve van de EGR-klep aan te raden is.

Onder normale omstandigheden zal een EGR-klep niet overmatig vervuilen en zijn reinigingsmiddelen niet noodzakelijk.

Additieven

Alleen wanneer u veel stadsverkeer rijdt, en de motor hierdoor niet de gewenste werktemperatuur bereikt kan de klep vervuilen. Van het zelf bijmengen van additieven aan de brandstof zijn wij geen voorstander. Indien er problemen zijn die voortkomen uit vervuiling in het brandstofsysteem is het aan te raden om dit door de professional te laten reinigen. Wanneer u bijvoorbeeld reinigende additieven toevoegt aan het brandstofsysteem, zal die vervuiling gaan zwerven in de brandstof. Hierdoor bestaat de kans dat de auto uitvalt doordat het brandstoffilter verzadigd raakt door het zwervende vuil. Waarbij ik maar hoop dat het filter van een goede kwaliteit is en de deeltjes vuil de fijnmazige injectoren niet aantasten, verdere schade ligt dus op de loer!

Reinigen

Bent u van mening dat u het inwendige van de motor wilt reinigen dan kan dat door gebruik te maken van een premium brandstof als V-power. Wanneer het brandstofsysteem echter vervuild is dan zal een specialist dit echt moeten verhelpen. 

Meer over de EGR-klep kunt u lezen op onze pagina over dit onderwerp; ANWB EGR-klep.