Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen te verwachten na nieuwe motor?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 december 2023

Goedemiddag,
Wij hebben vandaag een proefrit gemaakt in een ford kuga titanium 1.5t.
De verkoper vertelde ons dat er een nieuwe motor in is gezet omdat de oude motor kapot is gegaan. De oude motor ging naar zijn zeggen kapot door oververhitting na het lekken van koelvloeistof door een scheur die is ontstaan wegens het trekken van een caravan.
Is het vervangen van de motor voldoende na oververhitting of kun je nu op langere of kortere termijn ook gebreken elders in of aan de auto verwachten? Mijn idee is dat een oververhitting van een motor toch ook effecten moet hebben op andere onderdelen van de auto?

Merk: Ford
Type: Kuga Titanium 1.5T 150pk EcoBoost
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of oververhitting ook tot andere problemen kan leiden.

Helaas is er een aantal motoren uit de Ford 1.5 Ecoboost serie, waarbij koelvloeistoflekkage heeft geleid tot ernstige motorschade. De enige remedie is in dat geval het vervangen van de complete motor, dit is uiteraard een ingrijpende en kostbare reparatie. Ziet u ook een eerder gestelde vraag op dit platform: haarscheur ecoboost

Maar om op uw vraag terug te komen; deze oververhitting is heel plaatselijk met als gevolg een haarscheurtje in het motorblok. Door dit scheurtje verdwijnt er koelvloeistof maar is de auto in veel gevallen prima te gebruiken. Er beschadigen dus geen andere onderdelen en wanneer het motorblok vervangen is is het probleem naar alle waarschijnlijkheid verholpen. U kunt dus met een gerust hart tot aanschaf overgaan.
Uiteraard adviseren we wel altijd om de auto aan te schaffen in combinatie met BOVAG garantie, dit vooral omdat hier heel duidelijk beschreven staat waar u op kunt rekenen mocht er toch iets aan de hand zijn.
Veel meer over garantie kunt u lezen op onze pagina hierover.