Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeilijk aanslaan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 februari 2024

Motor slaat vaak de eerste keer niet aan. Gebeurt  steeds vaker. De tweede keer slaat de motor normaal aan. Loopt verder perfect. Ik heb de sleutel al gewisseld geen verschil. Doet het vaak met warme motor. Zet hem stop en dan ik het probleem er. Komt dit vaker voor ? En wat ka de oorzaak zijn.

Merk: opel zafira
Type: OPEL ZAFIRA 1.8 16V. MOT.Z18XER 103KW
Bouwjaar: 2007
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 103 kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de auto steeds vaker niet in een keer aanslaat.

Helaas kan de oorzaak velerlei zijn, dit is niet te zeggen zonder metingen op en aan de motor uit te voeren. Zo kan er een veroudering zijn in de ontsteking waardoor het lucht/benzinemengsel niet direct ontsteekt. Ook kan bijvoorbeeld vervuiling van de luchtmassameter of bijvoorbeeld de EGR-klep zorgen voor lastig aanslaan. Deze componenten zorgen tenslotte voor een ideaal mengsel om in de verbrandingsruimte te ontsteken.

Natuurlijk is een basisvoorwaarde dat de timing van de distributie klopt, wanneer in of uitlaatkleppen niet op het juiste moment openen zal het ook net wat meer moeite kosten om aan te slaan.

Kortom, er is een gerichte diagnose nodig door een garage om de vinger op de zere plek te leggen. Alleen door te meten en uit te lezen kan een gerichte diagnose gesteld worden, hierna zal een reparatieadvies volgen.