Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand aanpassen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 februari 2024

Mijn digitale klok was stuk en is vervangen. Deze vervangende digitale klok heeft een andere kilometerstand. Hoe kan ik de kilometerstand van mijn digitale klok laten aanpassen?

Merk: Mitsubishi
Type: Colt
Bouwjaar: 2008

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de digitale kilometerteller van uw auto vervangen voor een exemplaar met een andere tellerstand. U vraagt hoe dit aan te passen.

U kunt redelijk gemakkelijk online aanbieders vinden die de gewenste tellerstand voor u kunnen aanpassen tegen betaling. Maar formeel is dat verboden, ook wanneer dit relatief een onschuldige reden heeft, zoals in dit geval vanwege een inmiddels vervangen exemplaar. De strafmaat omtrent deze wetgeving is echter afschrikwekkend genoeg, dat dit wellicht een reden is dat dit steeds minder open en bloot wordt aangeboden.

 

Reacties

M. Tuerlings

Auteur - 1 maart 2024

Dank voor uw bericht. U geeft aan dat het verboden is om de digitale kilometerteller aan te passen. Dat geldt ook schrijft u, als de digitale kilometerteller vervangen is omdat de oude digitale kilometerteller stuk was. In mijn geval heeft de vervangen digitale kilometerteller een veel hogere kilometerstand (278000 km) ten opzichte van de oude digitale kilometerteller (162000 km). Mag in mijn geval de kilometerstand dan wel worden teruggezet naar de oorspronkelijke stand (162000)?
Ik hoor graag!  

Jos

ANWB Expert - 1 maart 2024

Als ik het goed begrijp gaat u de te monteren teller terugzetten van 278.000 km naar 162.000 km wat op de oorspronkelijke teller stond. Uiteindelijk maak ik uit de wetgeving op dat óók het corrigeren van de tellerstand feitelijk een verboden handeling is. Zelfs het vervangen is al verboden, tenzij gemeld bij de RDW. Ik begrijp in dit geval de goede bedoelingen en niet de behoefte om fraude te plegen. Maar men is met deze wet nogal strikt en zie ik geen toegestane legale uitzondering om deze handeling toch te mogen verrichten.