Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze elektrische auto goed voor milieu?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 januari 2024

Beste mensen,
We rijden een Ford B-max uit 2014. Momenteel rijden we maar 8.000 km/jaar met elk jaar een rit naar Duitsland (800km heen/weer) en om het jaar naar Frankrijk (3.000 km heen/weer).
Ik wil wel elektrisch gaan rijden (we hebben zonnepanelen die 1000kw meer opleveren dan dat we gebruikenen er ligt al een 3-fase kabel van de meterkast naar de achtertuin voor de laadpaal).
Mijn vraag is: is het uit millieu overwegeingen beter om elektrisch te gaan rijden, of kan ik voorlopig beter benzine blijven rijden?
Alvast dank voor jullie medenken, met een vriendelijke groet, Frans van Zomeren.

 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U rijdt niet heel veel kilometers en vraagt of elektrisch rijden toch vriendelijker is voor het klimaat.

Eigenlijk is uw vraag heel eenvoudig te beantwoorden; kijkt u puur en alleen naar milieuoverwegingen dan is een geheel elektrische auto vrijwel altijd de winnaar.

Een elektrische auto is vele malen efficiënter dan een auto met een verbrandingsmotor en er worden tijdens het rijden geen uitlaatgassen geproduceerd. Deze gassen worden misschien wel geproduceerd bij het opwekken van energie maar dat is een stuk minder dan bij een auto met verbrandingsmotor.

We hebben hierover een uitvoerige uitleg op onze pagina. Hier wordt ook de schade opgenomen die ontstaat bij de bouw van de auto en bij de productie van elektriciteit.  Lees u alles op hoe groen is elektrisch rijden?’.