Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaan remblokken achter mee?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2024

Op de vw tigaun heb ik nog 6mm op remblok. Hoe veel km gaaat dit ongveer mee ?

Merk: Vw
Type: Tigaun
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoeveel kilometer de remblokken van de achteras nog mee zullen gaan.

De achterremmen van een auto worden nauwelijks aangesproken. Wanneer u vooruit rijdt en remt zal vrijwel al het gewicht zich tenslotte naar voren verplaatsen. De remmen op de voorwielen hebben zodoende veel meer werk te verrichten dan de achterremmen.

Rijomstandigheden

Natuurlijk zijn de rijomstandigheden van grote invloed op de slijtage van de remblokken. Zo slijten remblokken achter aanzienlijk harder wanneer er regelmatig gewicht ter hoogte van de achteras aanwezig is; dus passagiers op de achterbank of bagage in de kofferbak. Hierbij moeten we niet vergeten dat het gebruik van een trekhaak ook flinke druk uitoefent op de achteras.

Dankzij een lui leven van de remmen op de achteras ontstaan er wel regelmatig andere klachten zoals het vast gaan zitten van de remblokken, hierdoor kunnen ze plotseling heel snel verslijten.

Levensduur

Ik verwacht dat de huidige 6mm ongeveer de helft bedraagt van de originele dikte van de remblokken, ze kunnen dan ook naar verwachting nog lang meegaan. Zodoende is het niet mogelijk om een aantal kilometer te verbinden aan de dikte van de remvoering. U kunt wel inschatten hoeveel kilometer u ongeveer gedaan heeft voordat u deze op deze dikte bent gekomen.