Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EGR koeler defect na sjoemelsoftware update

Vraag gesteld door J. Drent op 13 februari 2024

Eind januari is mijn opel astra bij opel groningen Hedin Automotive geüpdatet met nieuwe software. Deze update had betrekking op het verminderen van de uitstoot. Ik denk door meer uitlaatgassen het inlaattraject in te laten stromen(om aan de normen te voldoen) kan het zijn dat de egr koeler hierdoor extra wordt belast en daardoor kan doorbranden? Direct na de update was de motorloop anders. Ik heb gelijk gebeld voor een afspraak. Nu een week of 3 later brand het lampje van het motormanagement systeem. Reden egr koeling defect. Goh verrassend! Reparatie kosten 2000 euro. (Vastgesteld door hedin in Groningen)

Merk: Opel
Type: Astra sports tourer
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Astra heeft een sjoemelsoftware update ondergaan om aan de gestelde emissie eisen te kunnen voldoen. Kort daarna heeft u naast motorische verschillen, ook een storing aan de EGR klep die nu vervangen dient te worden. Kosten; 2000 euro. U vraagt of er een verband is met de uitgevoerde update.

De EGR klep wordt gebruikt om een deel van de uitlaatgasstroom terug te voeren in de motor om een betere verbranding van de verontreinigende uitlaatgassen te bereiken. Als dit echter softwarematig verhoogd wordt tot pakweg het drievoudige, wordt de motor voorzien van minder frisse lucht en wordt de mate van verontreiniging in de motor én dus ook de EGR klep duidelijk verhoogd. Dit kan de uitlaatemissies weliswaar verbeteren, waar de fabrikant dus feitelijk mee gesjoemeld heeft, maar zijn technische gevolgen n.a.v. deze ingreep niet uitgesloten.

Daarom lijkt het me heel aannemelijk dat het EGR defect het gevolg is van deze ingreep. Naar aanleiding van de al jaren geleden opgelegde VW updates, kom ik een bericht tegen dat 30% van deze dieselbezitters al snel met EGR storingen werden verrast. Het VAG concern hanteerde echter een coulanceregeling wanneer kort ná de ingreep er een defect bleek aan de; ''omschakelklep uitlaatgasterugvoer, de uitlaatgasterugvoerklep (beide onderdeel van de EGR (Exhaust Gas Recirculation), de lambdasonde, de temperatuursensor, de verschildruksensor, de verstuivers, de hogedrukpomp, de brandstofgalerij, de drukregelklep, de druksensor en de inspuitleiding''.

Een hele lijst dus en hebben in het verleden genoeg VAG bezitters ons benaderd vanwege nét als u EGR gerelateerde defecten na de update. De bovenstaande regeling was een coulant vangnet om dergelijke gevolgen niet rekening klant te laten zijn. Daarom denk ik dat u, óók gesterkt door het coulance beleid van VW, de betreffende dealer moet aanspreken over een wel héél concreet verband met de software update. Misschien dat u nog kunt informeren of, net als bij het VAG concern, Opel óók een dergelijk beleid hanteert wanneer er klachten ontstaan na de update.

Mochten er interessante ontwikkelingen en uitkomsten zijn na contact met deze dealer of importeur, dan horen we dat uiteraard graag. Met name om ook lotgenoten van dienst te kunnen zijn, mochten er meer dergelijke signalen ons bereiken.