Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen van particulier in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 februari 2024

Ik heb een mooie BMW X5 gevonden in Duitsland die te koop wordt aangeboden door een duitse particulier. De auto is van 11-2022, heeft 26.500 km op de teller en zit nog in de fabrieksgarantie tot 9-2025. Het betreft een Jahreswagen van BMW AG. Mijn vraag is of ik extra risiko loop om van een duitse particulier te kopen en of ik de auto moet laten keuren voor aankoop omdat deze nog zeer jong is en in de fabrieksgarantie zit.

Merk: BMW
Type: X5 xDrive45e
Bouwjaar: 11-2022
Brandstof: Hybride (benzine/elektrisch)
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U krijgt de genoemde auto aangeboden met nog lopende fabrieksgarantie. De verkoper betreft echter een particulier in Duitsland en u vraagt of dat een risico is én of een aankoopkeuring misschien dan verstandig is.

Een particuliere koop is zeker niet vrij van risico's omdat je nu eenmaal bij een geschil lastiger je recht kunt halen. Bovendien heb je als koper formeel ook een onderzoeksplicht om te weten te komen wát je koopt en of de koop ook wel verantwoord is. Daarom lijkt me een onafhankelijke aankoopkeuring in Duitsland van de DEKRA of TÜV wel een veilige stok achter de deur, en staat die investering niet in verhouding tot de flinke uitgave die u zomaar bij een particulier in Duitsland achterlaat. Bovendien kunt u met het aankondigen van een aankoopkeuring ook meteen de reactie van de verkoper polsen. Mocht hij volledig zijn medewerking verlenen, dan is dat uiteraard een positief signaal.

Dat er nog sprake is van overdraagbare fabrieksgarantie is uiteraard een groot voordeel. Maar een auto kan natuurlijk best verborgen schades of gebreken vertonen die misschien de berijder valt te verwijten. Overigens is een 'Jahreswagen' in de regel een auto die tijdelijk is gebruikt door een medewerker van de fabriek of importeur. Dat deze dan vervolgens door een particulier wordt aangeboden kan ik niet helemaal verklaren. Meestal gaat een dergelijke auto dan via het dealernetwerk naar een volgende eigenaar. Het zou natuurlijk kunnen dat hij inmiddels de tweede eigenaar is.

Maar wellicht dat alle gezonde voorzichtigheid uiteindelijk volstrekt ongegrond is en het inderdaad een eerlijke en betrouwbare transactie blijkt. Maar juist omdát het een particuliere transactie is én buiten onze landsgrenzen, lijkt me de eerder genoemde aankoopkeuring toch een veilige overweging. En met het advies om ook altijd gezamenlijk een koopcontract op te stellen en te ondertekenen. Een modelcontact én aanvullende tips over een particuliere koop vindt u op onze pagina Tips koop van een particulier.

Wellicht overbodig te melden maar bij import bent u aan de Belastingdienst nog wel een restant aan BPM verschuldigd. Zie Belasting betalen voor de invoer van je auto.