Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugroepactie PureTech

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 november 2023

Geachte mevrouw, mijnheer,
Heb waarschuwing van RDW ontvangen over terugroepactie Peugeot. Heb ook brief van Peugeot ontvangen over terugroepactie.
Volgens garage alleen nodig om een updating van software nodig.
Lees en hoor nu over mogelijke schade veroorzaakt door de aandrijfriem. Kan ik volgens u genoegen nemen met de melding van de dealer dat er niets aan de hand is bij de km stand van ongeveer 43000 km. Want 100.000 km is nog ver weg en dan zouden de mogelijke reparatie kosten aanzienlijk kunnen zijn.
Wat is uw aanbeveling?
Dank voor uw antwoord

Merk: Peugeot
Type: 308 Allure 1.2 Pure Tech 130EAT6
Bouwjaar: 2018?
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto komt in aanmerking voor een software update n.a.v. de distributieriem schade die zou kunnen ontstaan bij deze PureTech  motor. U vraagt of u ervan uit kunt gaan dat er bij deze tellerstand met de riem niets aan de hand is.

De software update is een bekende ingreep m.b.t. de distributieriem problemen en de daaraan gerelateerde rembekrachtiging perikelen. Maar in 2024 is deze aandrijfriem per definitie aan vervanging toe. De termijn is immers iedere 100.000 km óf om de 6 jaar, afhankelijk wat als eerst bereikt wordt. Bovendien sommeert de fabrikant al hun dealers om bij jaarlijks onderhoud altijd de riem op staat en conditie te controleren.

Van uw generatie Peugeot is de vervangingstermijn van deze natte distributieriem al vervroegd én krijgt preventief bij onderhoud dus extra aandacht. Dus naar verwachting is bij deze tellerstand er met de riem niks aan de hand en zal bij een leeftijd van 6 jaar er tóch een andere riem op moeten. En dat is helemaal conform de fabrieksvoorschriften. Weliswaar vervroegd en met extra aandacht vanwege de matige status van deze riemconstructie.

Echter valt de fabrikant/dealer pas echt iets te verwijten wanneer de riem vroegtijdig defect gaat en de voorgeschreven termijn niet weet te halen. Schroom daarom niet om bij het uitvoeren van de software update óók te vragen of de breedte van de distributieriem nog gecheckt wordt. Dat is immers naast de voorgeschreven vervangingstermijn óók een criterium om vervroegd voor een nieuwe riem in aanmerking te komen. En dat zou dan wél gehonoreerd moeten worden als zijnde garantie.