Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging van Ibiza doet het niet

Vraag gesteld door M. van Bunnik op 17 december 2023

Kunnen er meerdere oorzaken zijn van het uitvallen van de stuurbekrachtiging?
Een paar weken terug viel de stuurbekrachtiging uit. Bij iedere rit deed hij het na starten een paar minuten en daarna viel hij weg. Nu doet hij het standaard niet. De garage wilde zonder te kijken naar de auto de stuurbekrachtiging vervangen voor 800 euro. Ik ben benieuwd of dat wel nodig is. We hebben olie aanvullen al geprobeerd zonder resultaat.
Auto: Seat Ibiza
Jaar: 2006

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van uitval van de stuurbekrachtiging van uw Seat.

Diagnose

Helaas kan de oorzaak alleen worden vastgesteld door metingen te verrichten op de componenten. Hiervoor moet de auto naar de garage om op de elektro/hydraulische pomp, het stuurhuis en de aansluitingen hiervan te kunnen meten.

Zekeringen

Voordat u de auto aanbiedt bij de garage moeten wel de zekeringen hiervan gecontroleerd worden. Zekering 13 (5 ampère) in het interieur zekert onder andere de stuurbekrachtiging. Ook zekering FL5 (50 ampère) bij de accu heeft deze functie.

Pomp

Wanneer de zekeringen in orde blijken zal de garage een diagnose moeten stellen. Helaas is de elektro/hydraulische pomp een zwak onderdeel en is de kans vrij groot dat deze de veroorzaker is van de weigerende stuurbekrachtiging. Deze zal tevens redelijk kostbaar zijn en een gebruikt onderdeel is, gezien de reputatie, niet aan te raden.
Een goede uitleg over stuurbekrachtiging kunt u vinden op onze pagina over verschillende auto onderdelen.