Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nissan Qashqai defecte distributieketting

Vraag gesteld door M. Dekker op 14 november 2023

85000km.binnen 2jaar 3×automatische versnellingsbak vervangen en nu weer de distributie ketting  is dit normaal?

Merk: Nissan
Type: Qasqai 1.2
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: Weet niet

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Nissan heeft met een nog bescheiden tellerstand inmiddels 3x een defect aan de automatische versnellingsbak gehad. Nu moet bij 85.000 km de distributieketting vervangen worden. U vraagt zich terecht af of dat wel normaal is.

Een gebrek aan een automatische versnellingsbak zou u hooguit pas vanaf twee ton mogen verwachten en de distributieketting, die in verreweg de meeste gevallen géén opgegeven preventieve vervangingstermijn kent, zou moeiteloos minimaal 150.000 km moeten kunnen aantikken zonder klachten. Ik benadruk maar dat u een beeld schetst van een auto met buitensporige klachten, die niet voldoet aan wat u redelijkerwijs mag verwachten.

Ik weet niet hoe het financieel is afgehandeld wat betreft het herhaaldelijke defect aan de automaat. Ik hoop dat er destijds een kosteloos herstel is aangeboden of op z'n minst een coulante handreiking. Dat zou nu voor de distributieketting ook van toepassing moeten zijn, die toch eigenlijk wel naar verwachting 2x zo lang mee had moeten gaan.

Ik hoop dat de betreffende garage ook de dealer is van dit merk én de verkoper van uw auto. Dan is het méér dan terecht wanneer u deze dealer op basis van non conformiteit in gebreken stelt vanwege de gebrekkige levensduur van deze aandrijfketting. Het ANWB Stappenplan klachten na aankoop helpt u wellicht op weg hoe dit aan te pakken, wanneer er van de verantwoordelijke dealer geen coulante handreiking komt.