Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Muffe geur in de auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 oktober 2023

: In mijn onlangs aangeschafte BMW X1 "premium selection occasion" (bij een BMW dealer met 360 graden controle en twee jaar garantie!) begint  na enige km's een muffe geur te hangen die in de loop van de reis niet meer verdwijnt. Heeft u een suggestie wat de oorzaak kan zijn? De dealer geeft (nog) geen duidelijkheid  heeft pas eind november tijd om ernaar te kijken ........

Merk: BMW
Type: X1
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 190

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

In uw auto ontstaat een muffe geur vlak na vertrek en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Een muffe geur is kenmerkend voor bacteriën die zich kunnen verzamelen in de verdamper. Hier kan dankzij vocht een uitstekend klimaat ontstaan om te groeien.

Waarschijnlijk volstaat een goede reiniging van het aircosysteem. Uiteraard zou de dealer dit onder garantie horen te doen voor u, nu hij geen tijd heeft zou u er ook voor kunnen kiezen om de airco te laten reinigen door een autopoetsbedrijf of door een andere garage. U kunt uiteraard met uw dealer bespreken of hij de kosten hiervoor wil vergoeden. 

De ANWB heeft een samenwerking met Autotaalglas waarbij u gebruik kunt maken van ledenvoordeel voor het laten uitvoeren van een ozonbehandeling. Hopelijk heeft u hierna geen last meer van deze muffe geur.
We geven op onze site ook een aantal tips voor gebruik van de airco.