Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbaglampje brandt

Vraag gesteld door G. Ponsteen op 28 november 2023

Ik sta op het punt om een Peugeot 107 uit 2005 te kopen van een kennis van mij. De auto is motorisch in orde, maar er zijn wel een paar kleine gebreken. Bijvoorbeeld het airbaglampje dat constant brand. Dit lampje brand volgens mijn kennis al vijf jaar. Bij de APK zal de auto niet worden afgekeurd hierop, maar is het gevaarlijk om hier mee door te rijden?

Merk: Peugeot
Type: 107
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 68

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het gevaarlijk is om een auto te besturen waarbij het controlelampje van het airbagsysteem blijft branden.

Keuringseisen APK

Wanneer het waarschuwingslampje voor het airbagsysteem brandt is dit wel een opmerking waard bij APK. De APK zal vergezeld gaan met de bijbehorende code RA1:
RA1 - waarschuwingsinrichting airbagsysteem,  gordelspansysteem of gordelkrachtbegrenzingssysteem:  Als bij motorvoertuigen in gebruik genomen vóór 1 januari 2018 de waarschuwingsinrichting (optisch of akoestisch) een defect aangeeft dat het airbagsysteem, gordelspansysteem of gordelkrachtbegrenzingssysteem niet functioneert, moet u dit als reparatieadviespunt  aangeven.
Deze eisen zijn eenvoudig na te lezen op de site van RDW.

Advies

Er is dus een storing aanwezig wat tot gevolg heeft dat het systeem wellicht niet functioneert op het moment dat het nodig is. Met andere woorden; u hoeft niet bang te zijn voor een spontane activering van een airbag maar er een storing in de airbag of gordelspanner. Als die niet werken, wordt de kans op ernstig letsel bij een eventuele aanrijding heel groot. Het advies is dus om dit systeem zo spoedig mogelijk te laten herstellen.
Veel meer adviezen en informatie over verschillende controlelampjes kunt u lezen op onze pagina hierover: ANWB waarschuwingslampjes.