Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu spanning valt soms weg

Vraag gesteld door N. de Bruin op 20 november 2023

Tijdens het rijden verliest de auto af en toe de spanning van de accu, mijn radio valt dan weg maar de laatste keer viel ook mijn stuurbekrachtiging uit. Na 3 x opnieuw starten deed alles het weer. Hoe kan dit?

Merk: Fiat
Type: Bravo
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat soms de elektriciteit wegvalt bij uw auto.

Dynamo

Een storing die sporadisch optreedt is vaak lastig te diagnosticeren. De storing kan veroorzaakt worden door een defect in de dynamo, de koolborstels kunnen versleten zijn waardoor deze soms het contact verliezen bijvoorbeeld. Ook kan de storing die u meemaakt veroorzaakt worden door een breuk in de printplaat in de hoofdzekeringkast in de motorruimte, slijtage in het contactslot zelf of een defecte stekkerverbinding wellicht.

Onderzoek

Zodoende is alleen vast te stellen door metingen op en aan de auto uit te voeren wat de oorzaak is van de problemen. Hopelijk kan de monteur de oorzaak vaststellen, anders zal hij verdachte delen zoals dynamo en contactslot preventief moeten vervangen. Helaas is uw klacht geen veel voorkomende bij dit type auto waardoor er al direct een verdacht component kan worden aangewezen.