Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu kwaliteit hybride

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 december 2023

Ik ben voornemens een Suzuki Ignis vanaf 2021 te kopen (occassion), hybride variant. Het valt op dat er veel autos beschikbaar zijn met weinig kilometers op de teller. Hoe is de kwaliteit van de accu? Of zijn er andere aandachtspunten bij deze modellen?

Merk: suzuki
Type: ignis

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de genoemde auto die u gebruikt met relatief weinig kilometers krijgt aangeboden. U vraag zich af hoe de kwaliteit is van hybride accu's.

Vanaf de eerste generatie hybride die Toyota al in 1997 in productie nam, is de levensduur van de hybride accu gelukkig nooit een verontrustend onderwerp geweest. Garantie is meestal op basis van 8 jaar en zo'n 160.000 km maar defecten zijn hooguit incidenteel ons ter oren gekomen. De Toyota Prius is niet voor niets verschillende keren tot de meest betrouwbare auto gekozen. In het algemeen zijn de klachten omtrent hybride accupakketten te verwaarlozen, en lijkt alles er vooralsnog op te wijzen dat met misschien een geringe afname van de capaciteit, de levensduur overeenkomstig een autoleven is. En dat is ongeveer 18 jaar.

De gewenste Suzuki Ignis is echter een z.g. 'mild hybrid' en is voorzien van een geïntegreerde starter-generator (ISG)  en een traditionele 12V batterij. De energie die bijvoorbeeld vrijkomt bij het remmen of het uitrollen wordt opgeslagen in een 48V lithium-ion-accu om de Ignis vervolgens wat extra rijdynamiek te geven én het verbruik omlaag te brengen.  Dit dus een wat bescheidener accupakket dan bij de meer traditionele hybride. Deze Suzuki is duidelijk een 'light' hybride waar we overigens net als bij de traditionele hybrides géén accuklachten van kennen.

Anno 2023 is de Suzuki Ignis de meest waardevaste auto in het stadsauto segment. Het aanbod aan jonge occasions met weinig kilometers is wellicht om die reden afkomstig van import. Wanneer de vraag groot is en het aanbod klein, dan shopt de autohandel over de grens om aan de vraag te kunnen voldoen. De lage tellerstanden zijn op zich niet uitzonderlijk voor een in basis kleine en compacte stadsauto.