Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopadvies Focus

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 november 2023

Goedenavond,

Mijn vrouw en ik hebben ons oog laten vallen op een occasion, maar niet veel verstand van auto's. Het gaat om de volgende occasion: https://www.zeeuwenzeeuw.nl/voorraad/ford/focus/wagon-1-0-st-line-trekhaak-navigatie-climate-control-verwarmbare-voorruit-parkeersensoren-rondom-apple-carplay-android-auto-348384481/

Ik heb hier een aantal vragen over:
- Is deze auto aan te bevelen een gezin met twee kinderen (wellicht in de toekomst 3?)
- Waar moet ik in het bijzonder op letten met een testrit?
- Wat is tegenwoordig een gangbare marge voor wat betreft onderhandelen over de prijs?
- Ik heb een seat leon sport-up 1.6 uit 2006 met 222.000km op de teller, met wat voor inruilprijs moet ik tevreden zijn?

Bij voorbaat dank voor uw antwoorden

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 12-2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft uw oog laten vallen op een Ford Focus en vraagt of dit een geschikte auto voor u is.

Over deze specifieke auto kan ik geen uitspraak doen, alleen een aankoopkeuring kan achterstallig onderhoud of defecten aan het licht brengen. Wanneer we ervan uitgaan dat dit soort zaken wel door de verkoper gesignaleerd en verholpen zijn is de Ford Focus een prima auto. Ziet u onze occasiontest met de mening van de Wegenwacht. Ik zie dat de auto ook aangeboden wordt met Bovag garantie, dat geeft een betrouwbare indruk en u weet waar u terecht kunt als er eventueel iets mis blijkt te zijn. 

De auto is geschikt voor een gezin met twee kinderen maar drie wordt lastig aangezien drie kinderzitjes niet naast elkaar passen op de achterbank. Een zitverhoger ertussen voor een iets groter kind zou waarschijnlijk wel passen.

De auto is voorzien van een sportief onderstel gecombineerd met 18" velgen (in de advertentie staat 17" vermeld), dit ziet er mooi uit en zorgt voor een sportief weggedrag. Maar deze sportieve combinatie kan ook zorgen voor een onrustig en oncomfortabel gedrag op een oneffen weg. Zorg dus dat de proefrit behalve over de snelweg ook een flink stuk door de stad en door woonwijken gaat zodat u kunt ervaren of u dit aangenaam vindt. Ook is de auto voorzien van een infotainmentsysteem voorzien van navigatie. Vaak veroudert dit soort systemen snel, dus controleer de kaart en kijk of het systeem wel compatible is met uw huidige telefoon. We geven veel meer tips over het maken van een goede proefrit op onze site: ANWB Proefrit maken.

De prijs van de Ford komt nagenoeg overeen met die van onze koerslijst. Of er onderhandelingsruimte is hangt natuurlijk ook sterk af van de prijs die geboden wordt voor uw huidige auto. Ik verwacht dat u bij inruil ongeveer €2500 terug zult krijgen voor de Seat. Gebruikt u onze koerslijst om de inruilprijs te bepalen, dan weet u waar u op kunt rekenen. Wanneer men na onderhandelen kiest voor een korting op de Ford, dan zou dat bedrag bij benadering het verschil moeten zijn tussen de inruilwaarde en de verkoopprijs. Wanneer u op ongeveer de helft van dat bedrag komt dan is dat een redelijke korting. Schroom niet om met een tegenbod te komen en hoog in te zetten. Dat is het spel en zo moet u het óók spelen.

Veel succes met de aankoop en succes en plezier met de nieuwe auto.