Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop volgende auto

Vraag gesteld door G. Jeuring op 13 oktober 2023

Beste expert,
Ook na het lezen van het artikel "stress over je volgende auto" weet ik nog steeds niet wat voor onze situatie de beste oplossing is.
Al jaren rijd ik met veel plezier diesel (VW Bora, SEAT LEON, 2*, jong gebruikt gekocht).
Op dit moment kun je je afvragen of een diesel aanschaffen slim is, daarnaast zijn er gewoon geen jonge occasions met weinig kilometers.
Wij rijden rond de 30000km/jaar, groot deel Veendam-Assen vv, en rijden redelijk lang met een auto, tot rond de 250000 km.
Ik zou denk ik best een electrische auto (b.v. Cupra Born) willen rijden, maar gaat een batterij zolang mee? Ook een PHEV is misschien geschikt (Cupra Leon of Formentor).
Kunt u nog advies geven?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een andere auto aanschaffen en vraagt wat nu handig is.

Leversduur accupakket

Wanneer u serieus overweegt om een geheel elektrische auto aan te schaffen hoeft u zich eigenlijk weinig zorgen te maken over de levensduur van de batterij. Accu's van een volledig elektrische auto of PHEV gaan zelden echt volledig kapot. Wel kan het zijn dat het aantal kilometers dat elektrisch is te rijden op den duur afneemt. Cupra geeft een garantie van 8 jaar op dit pakket. De ervaringen met de accu van elektrische auto’s leren dat dit zeker reëel is en de accu zal waarschijnlijk nog wel (veel) langer mee gaan. Waarschijnlijk wel de volledige levensduur van de auto.

PHEV

De afstand Veendam-Assen is met een geheel elektrische auto natuurlijk geen probleem. De verwachting is dat een PHEV het grootste deel van de reis ook elektrisch kan afleggen. Het brandstofverbruik zal dan heel erg laag zijn, dit hangt wel sterk af van de buitentemperatuur en natuurlijk de rijomstandigheden. Ook ligt dit aan de mogelijkheid of u op de plaats van bestemming kunt bijladen.

Diesel

De restwaarde van dieselauto's staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Gevolg is dat u een dergelijke auto voor een lage prijs kunt aanschaffen. Dit komt door de dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland (waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd). Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst meer milieuzonerings-maatregelen komen (in binnen- en buitenland) om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren of te beschermen. Dit betekent dat vooral voor de huidige en vorige generatie diesels met gebiedsbeperkingen rekening te houden valt. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein.

Autokosten

U kunt onze Autokosten rekenhulp gebruiken om een inschatting te maken welke auto in uw situatie financieel de beste keuze is.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we wel concluderen dat een elektrische auto in veel gevallen een heel goede keuze is. Daarbij moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de beperkingen bij het rijden van lange afstanden. Gelukkig staan de landen om ons heem ook niet stil met het uitbreiden van het netwerk met laadpalen dus met wat voorbereiding is ook bezoek aan het buitenland heel goed te doen. We hebben hier veel informatie over op onze site: ANWB op vakantie met een EV.