Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervuiling roetfilter

Vraag gesteld door W.C.C. Vrolijks op 8 oktober 2023

Ontstaan er altijd op enig moment problemen met het roetfilter van een diesel? Kan het toevoegen van een additief problemen voorkomen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of er altijd problemen zullen ontstaan met roetfilters bij auto’s met een dieselmotor.

Roetfilter

Een roetfilter zal altijd verouderen maar bij goed gebruik zal het filter vaak lang meegaan, laten we zeggen zo’n 150.000 km. Het roetfilter veroudert voornamelijk doordat hier altijd restjes as in achterblijven. Een goede uitleg over de werking van het roetfilter kunt u lezen op onze pagina hierover.

Additieven

Wanneer de rij-omstandigheden niet ideaal zijn zal het roetfilter snel vol lopen en probeert de elektronica de uitlaatgastemperatuur te verhogen waardoor opgeslagen roetdeetjes zullen verbanden, waarna het filter bijna schoon is. Dit proces gebeurt tijdens het rijden, u krijgt hier niets van mee. Er is echter wel een belangrijk ding wat u niet over het hoofd moet zien; wanneer dit regenereren bezig is en u bent op uw bestemming en zet de motor uit zal de uitlaatgastemperatuur nooit de noodzakelijke 600 graden bereiken. Het schoonbranden zal dan niet lukken. Diverse additieven verlagen de verbrandingstemperatuur van de opgeslagen roetdeeltjes, zodoende zullen ze makkelijker verbranden. Een additief kan hierbij dus zeker helpen.

Profesional

Omdat deze additieven bij de brandstof gemengd moeten worden kan dit wel invloed hebben op het brandstofsysteem en de verbranding zelf. We adviseren daarom gebruik van dergelijke additieven altijd te laten uitvoeren door de garage of in overleg met uw garagist. Het is niet aan te raden om dit soort additieven zelf, op goed geluk, toe te voegen aan het brandstofsysteem.