Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ventielen vervangen bij banden vervangen noodzakelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 juli 2023

Ik heb voor mijn Renault uit 2017 (auto heeft dus tpms) bij de lokale bandenboer een offerte aangevraagd voor het vervangen van de banden incl. monteren balanceren en nieuwe ventielen.

Tijdens de banden eraf halen zei de monteur plots dat hij de ventielen toch niet kon vervangen omdat deze van rubber zijn en niet van metaal en ze er daarom niet af kan draaien.
Hij deed een beetje verbaasd alsof dat niet vaak voorkomt bij tpms ventielen.
Inmiddels heeft hij de banden dus vervangen zonder nieuwe ventielen maar ik heb mijn twijfels aan zijn verhaal.

De oude banden zijn van 2017 en 2019 en dus lijkt vervangen mij wel verstandig?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Het TPMS (bandenspanning controle systeem) is een verplicht onderdeel van moderne auto’s. De fabrikant kan verschillende constructies gebruiken om de spanning in de band vast te stellen. In sommige gevallen worden er ventielen gemonteerd die de druk meten en deze via radiofrequentie naar de boordcomputer van de auto sturen, in dat geval kunt u op het dashboard de spanning per band aflezen.
Waarschijnlijk werkt het systeem bij uw auto anders; de auto telt de omwentelingen van de wielen tijdens het rijden. Wanneer een band een lagere spanning heeft zal deze kleiner zijn en dus meer omwentelingen maken. De auto zal de bestuurder op dat moment waarschuwen voor een te lage bandenspanning. Het is dan niet noodzakelijk om speciale ventielen te monteren.

Dit soort ventielen is een stuk eenvoudiger van opzet, er ontbreekt tenslotte een sensor en zender en ook een batterij om alles actief te houden. Deze gewone ventielen worden vaak vervangen wanneer banden vervangen worden, ze zijn tenslotte al even oud en kosten niet veel.
Noodzakelijk om de ventielen te vervangen is het niet. Ik neem aan dat de monteur de beoordeeld heeft en ze goed heeft bevonden. Het zal vast niet gebeuren dat een monteur u de weg op stuurt met nieuwe banden maar twijfelachtige ventielen.

Meer over autobanden kunt u lezen op onze site.