Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teveel olie gevuld bij olie verversen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 oktober 2023

Bij het olie verversen moet er volgens het boekje 5,5 liter in. Ik heb bij de garage (omdat garages soms geen 5w40 op voorraad hebben) in overleg zelf de olie en het filter meegenomen, 6 liter. Nu hebben ze alles erin gedaan. Ze gaven mij de schuld ervan omdat ik teveel had meegenomen en ik zou moeten betalen om het er weer uit te laten halen. Dat vond ik een gebrek aan verantwoordelijkheid nemen en ik ben naar huis gegaan. Werd onderweg opgebeld door de garage dat er ook een 0,5 liter nodig is voor het filter en dat het zo wel correct is. Klopt dit? Ik zie nergens 6 liter staan in het boekje en op de fora. Kan het kwaad, 0,5 liter teveel?

Merk: VW
Type: California
Bouwjaar: 2001
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 102

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Er is teveel olie in uw auto gegaan en u vraagt of dit schadelijk is.

Te veel olie

Inderdaad is de totale inhoud van het oliecarter ongeveer 5 liter. Bij het verversen van de olie blijft er ook altijd ongeveer een halve liter olie achter in het filter wat een totaal maakt van 5.5 liter olie.

Diesel

Nu er 6 liter olie in de motor is gedaan is dit zeer zeker teveel. Bij auto’s met een benzinemotor is een klein beetje te veel olie niet erg maar bij auto’s met een dieselmotor moet dit altijd voorkomen worden. Bij een veel te hoog niveau kan er olie via de carterontluchting in de inlaat komen waardoor de kans bestaat dat de motor op hol slaat. Ook kan bij een veel te hoog niveau de carterdruk zodanig oplopen dat er lekkage ontstaat bij de oliekeerringen. Natuurlijk is er altijd een bepaalde tolerantie maar omdat onbekend is hoe groot deze is zou ik niet aanraden hier vanuit te gaan.

Oliepeil controleren

Controleer het oliepeil bij stilstaande motor. Wanneer deze boven het maximum staat moet het teveel zeker worden afgetapt, dit om schade te voorkomen.

Op onze site leggen we uit hoe u het oliepeil kunt controleren: ANWB, zelf oliepeil controleren.