Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Privé elektrisch laden

Vraag gesteld door A. Bezuyen op 20 juli 2023

Goede dag, ik ga binnenkort over van zakelijk naar privé rijden met een elektrische auto. Nu gebruik ik een backoffice service omdat mijn laadkosten vergoed worden via de leasemaatschappij. Straks laad ik privé en valt er niets te declareren en wil ik mijn laadpunt op een simpele manier gaan gebruiken via mijn eigen huisinstallatie. Nu krijg ik als ik wil uitzoeken hoe dit moet overal verschillende antwoorden en wordt ik steeds naar andere partijen gewezen. Maar volgens de partijen die ik spreek is er wel een zogenaamd backoffice abonnement nodig waarvan ik niet begrijp waarom ik dit nodig zou hebben? Ik heb dat toch voor mijn elektrische fiets ook niet nodig? Kunt u mij hierin helderheid verschaffen

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een abonnement noodzakelijk is bij het installeren van een eigen laadpaal.

Ik denk dat u bedoelt met 'backoffice service' dat u een abonnement afsluit bij het plaatsen van een eigen laadpunt. Bij de ANWB laadpaal noemen we dit een hostingscontract, dit is niet noodzakelijk bij een eigen laadpunt maar veel aanbieders bieden dit wel aan. De ANWB ook en geeft de volgende uitleg:
Om ons laadpunt goed te laten functioneren, is de hosting van het laadpunt standaard opgenomen in je bestelling.
Het hostingabonnement bestaat o.a. uit een dataverbinding met het laadpunt. Dat biedt een aantal voordelen, zoals een online overzicht van je laadtransacties. Ook kunnen we de geladen stroom vergoeden en verrekenen met leasemaatschappij of werkgever. Storingen kunnen we (meestal) op afstand verhelpen.
De verbinding met het laadpunt stelt ons ook in staat om hulp op afstand aan te bieden en je krijgt via een persoonlijke digitale omgeving een overzicht van je laadtransacties.

Natuurlijk kunt u de keuze maken of u een eigen laadpunt aanschaft in combinatie met een dergelijk hosting/backoffice of dat u een lader aanschaft zonder deze extra’s. Noodzakelijk is het niet.
Een laadpunt bij de ANWB aanschaffen kan via: ANWB laadpaal kopen.