Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kussen onder kinderstoeltje

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 september 2023

Hallo - ik wil graag een nieuwe auto kopen maar die heeft nogal een diepe/lage zit (Jeep Wrangler) Mijn dochter (5 jaar, 115cm) zit altijd voorin op een goede kinderstoel voor kleuters. Mijn vraag, is het toegestaan een verhoger (bv stevig auto kussen) ONDER de zit verhoger te plaatsen (zodat ze naar buiten kan kijken)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw toekomstige auto heeft een lage zit en u vraagt of het toegestaan is een extra kussen te plaatsen onder het autostoeltje. Het beoogde doel is uw dochter meer zicht naar buiten te bieden.

Er is niet zozeer een wet die het gebruik van een extra zitverhoginkje letterlijk verbiedt. Maar ik refereer met name aan de handleiding van het betreffende zitje. Ik weet niet om welk product het gaat, maar daar wordt ongetwijfeld omschreven hoe het stoeltje te plaatsen, met wellicht de opmerking het stoeltje uitsluitend op de zitting van de stoel te plaatsen. Het is daarom niet gebruikelijk om daar nog een extra verhoger tussen te schuiven.

Van één leverancier kom ik ook de volgende opmerking tegen in de handleiding die denk ik veelzeggend genoeg is. Wellicht staat i.d. ook in de handleiding van uw betreffende kinderstoel; ''Gebruik niets, bijv. kussens of dekens, om het autostoeltje wat hoger op de stoel van het voertuig te zetten of om het kind hoger op het autostoeltje te zetten: in geval van een ongeluk kan het dan gebeuren dat het autostoeltje niet goed functioneert''.