Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge kilometerstand zorgelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 juli 2023

Ik heb een vraag omtrent mijn Nissan Micra uit 1999, ik maak mij zorgen over de hoge kilometerstand van 258.000, ik vraag me af om hij hier om afgekeurd kan worden, ben wel al twee jaar bang dat hij niet door de keuring komt en telkens komt hij er door maar het houdt een keer op natuurlijk, ik heb een kleine beurs en echt een auto nodig, moet ik me zorgen maken?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Nissan Micra heeft inmiddels 258.000 km achter de rug en u maakt zich zorgen of de APK steeds wel weer met succes gehaald kan worden.

Misschien wel een enorm compliment voor uw Nissan Micra die wellicht volgend jaar al een kwart eeuw trouwe dienst doet. Uw auto heeft ook de status zeer duurzaam en betrouwbaar te zijn. Zelfs al van deze generatie, terwijl de gemiddelde levensduur van een auto op een kleine 19 jaar staat.

Ik wil maar benadrukken dat uw auto qua kilometrage en leeftijd een beetje in de bonusjaren vertoeft. Dat u elk jaar enigszins gespannen bent voor de APK is daarom niet onlogisch. Maar ik wil benadrukken dat de APK eisen gericht zijn op de minimale noodzakelijke veiligheid van een auto en bepaalde milieueisen. Een auto mag best een bepaalde gevorderde slijtage hebben dat ongetwijfeld ook wel bij uw auto zal spelen bij deze tellerstand. Maar dat hoeft dan niet per definitie afkeur te beteken. Het zou natuurlijk best kunnen dat bij een volgende APK er wel een afkeurpunt wordt opgemerkt. Maar het komt zeer zelden voor dat de motor zélf de bron voor afkeur is.

Dat u zich zorgen maakt is begrijpelijk wanneer u over een kleine beurs beschikt, om daarmee een noodzakelijke auto te kunnen rijden en te onderhouden. Maar we maken ook mee dat auto's tegen een afkeur aanlopen bij de allereerste APK. Daarom is een APK altijd spannend, maar dat geldt ook voor een onderhoudsbeurt met misschien wel de mededeling dat rondom nieuw remmen noodzakelijk zijn en een wiellager versleten. Ik kan uiteraard geen voorspelling doen maar van APK naar APK kan best wel 'n keer een afkeur opleveren. Maar gezien het toch wel bovengemiddeld betrouwbare imago van deze Micra verwacht ik niet gauw dat dit dan buitensporige kosten zullen zijn. En de tellerstand is per definitie geen indicatie voor naderend onheil. Spannend zal een APK altijd wel blijven, maar misschien mag u gerust wat meer vertrouwen hebben. De leeftijd en kilometerstand is echt geen indicatie dat u straks tegen een onvermijdelijke afkeur aanloopt.