Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe groot is mijn koppelingsprobleem?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 augustus 2023

Mijn auto maakt sinds zonet een schurend geluid bij het gebruiken van de koppelingspedaal. Ook ruikt het verbrand. Wat kan ik het beste doen? Ik ben op vakantie in Noorwegen op het moment.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De koppeling van uw auto gedraagt zich vreemd en u maakt zich hier zorgen over.

Met name uw opmerking over het ruiken van een brandlucht doet mij vermoeden dat u de koppeling niet goed gebruikt. Het advies is; laat het koppelingspedaal altijd rap opkomen. Altijd als het pedaal gedeeltelijk ingedrukt of lasgelaten wordt ontstaat er slip in de koppeling, deze slip veroorzaakt warmteontwikkeling in een gesloten ruimte.
Vandaar het advies om het pedaal rap op te laten komen, liever wielen die heel even wielspin maken dan een verbrande koppelingsplaat. Meer hierover kunt u lezen op onze pagina hierover rij niet met een slippende koppeling.
Als de koppeling niet goed aangrijpt of hij blijft vreemde geluiden veroorzaken kunt u het best een garage bezoeken voor inspectie. Vraag uw hotel of de camping naar een betrouwbaar adres. Kunt u deze niet vinden neem dan contact op met de Alarmcentrale via +3170 314 14 14.