Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden of leasen?

Vraag gesteld door R. de Beer op 4 september 2023

Mijn 14 jaar oude Tepee wordt te groot, rijdt op LPG (101 euro p/m). Heeft geen mankementen (gehad). op de teller staat 254000 km. Zou private lease van bijv. de Peugeot e208 of de MG4 niet goedkoper voor mij zijn (heb 9 zonnepanelen op het dak.

Merk: Peugeot
Type: Partner Tepee
Bouwjaar: 2009
Brandstof: LPG

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het slim is om een private lease auto aan te schaffen.

Private lease is vrijwel nooit goedkoper dan zelf een auto aanschaffen en onderhouden. Het biedt echter wel enorm veel gemak en een heel goed overzicht van de maandelijkse kosten.

Omdat de energieprijzen zo enorm variëren (afhankelijk van aanbieder en vaste of variabele tarieven) is het lastig om hier eenvoudig een uitspraak over te kunnen doen. We adviseren om onze rekenhulp te gebruiken zodat u inzicht heeft in uw persoonlijke situatie: ANWB auto kosten berekenen.

Uw huidige auto heeft intussen een flinke kilometerstand. De praktijk leert dat goed onderhoud zijn vruchten afwerpt maar dat extra kosten bij een dergelijke kilometerstand niet te vermijden zijn. Zo is de kans groot dat de versnellingsbak, de airco of bijvoorbeeld de turbo binnenkort de geest geeft. Dit zijn dure reparaties, de vraag is dan of een dergelijke investering nog rendabel is bij een auto op leeftijd.

Heel toevallig hebben we een voorbeeld van de elektrische variant van de 208 op onze pagina die u inzicht biedt over de vast lasten bij private lease ten opzichte van eigendom: ANWB, private lease vergelijken. Ik denk dat u aan de hand van deze rekenvoorbeeld zelf wel een beslissing kunt maken.