Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Batterij van ev repareren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 juli 2023

Enkele batterij cellen doen niet meer mee, ik wil deze laten vervangen.
Welke kosten zijn hieraan verbonden? Ik ben op zoek naar ID3 occasion, de vraag is van mij aan de bovag garage, wat zijn de kosten in de toekomst bij degradatie van de batterij. Het antwoord hierop is dat er eventueel slechte cellen kunnen worden vervangen door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten hiervan zijn onbekend.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de kosten zijn van het repareren van een accu van een elektrische auto.

Inderdaad zijn er specialisten die dit aanbieden, echter gebeurt dit reviseren van een accupakket van een volledig elektrische auto nu nog op zeer beperkte schaal (vandaar dat er nog geen prijzen van bekend zijn). Wanneer een dergelijke accu nu defect raakt valt dit, op dit moment, altijd onder de fabrieksgarantie en zal de complete accu worden vervangen. 
Wanneer een accu gerepareerd wordt (één of meerdere cellen worden vervangen) is het altijd noodzakelijk om het complete accupakket te demonteren. Dit is een arbeidsintensieve klus. Het zal dus altijd een zeer kostbare reparatie zijn.

Echter is de ervaring dat een accu van een elektrische auto slechts heel zelden tot nooit defect raakt. De accucapaciteit zal altijd afnemen in de loop van de jaren maar de noodzaak voor vervanging is er zelden. We geven meer informatie over accutechniek op onze pagina hierover.

Uiteraard kunt u bij aanschaf van een volledig elektrische auto de capaciteit van de accu laten testen. Bijvoorbeeld Aviloo biedt dergelijke tests aan.