Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ampera starten met startkabels mogelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 augustus 2023

Wij zijn momenteel nog in het buitenland en onze Opel Ampera hybride plug-in staat thuis met een lege start accu. De auto staat al bijna 3 maanden stil. Degene die met de auto voor ons af en toe zou rijden, kon de auto al niet meer starten na 3 weken.
Onze vraag is:
Mogen we de auto gaan starten met startkabels en auto van de buren? Of is dit slecht voor het elektrische circuit van de auto?

Merk: Opel
Type: Ampera
Bouwjaar: 2013
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt de Opel Ampera opstarten met startkabels maar vraagt of dit mogelijk is.

Startkabels

Gelukkig is het goed mogelijk om de Opel Ampera te starten met startkabels wanneer deze een lege 12 V accu heeft. Er zijn zelfs eenvoudig bereikbare aansluitingen gemaakt in de motorruimte.

Opletten

Het aansluiten van startkabels via een andere auto is vrij eenvoudig. Maar let op, een vergissing is zo gemaakt en dit kan leiden tot grote schade!
In de handleiding van de auto ziet u afbeeldingen van de starthulppunten die onder de motorkap bereikbaar zijn. Deze afbeeldingen kunt u ook terugvinden in een online handleiding; manual vauxhall ampera op pagina 169.

Stappenplan
Nu het stappenplan om vergissingen te voorkomen:

  • Begin met de pluspool van de helpende auto, sluit de rode kabel daarna aan op de + aansluiting van de te helpen auto. Dezelfde volgorde hanteert u voor de zwarte kabel, die u op het motorblok (of bij de Ampera op de massa aansluiting) aansluit.
  • Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen.
  • Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
  • Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat de startkabels losgenomen worden, zo worden je beschadiging van de elektronica in de auto voorkomen.
  • Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
  • Na het starten moet u in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de accu opgeladen kan worden. Zet tijdens de rit de achterruitverwarming en blower weer uit.

Veel meer informatie over zelf starthulp geven kunt u lezen op onze site.