Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afkeur APK roetfilter vs uitlaatspruitstuk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 juli 2023

Kan een lekkend uitlaatspruitstuk leiden tot een apk-afkeur doordat er te veel roetdeeltjes worden gemeten?

Mijn auto is deze gekeurd. Het enige punt van afkeur was dat er te veel roetdeeltjes werden gemeten. Verder was de auto helemaal in orde zei de dealer. Om het punt van afkeur op te lossen moest het roetfilter worden vervangen (zeer kostbaar). Maar na dit te hebben gedaan gaf de dealer aan dat er ook een lek zat bij het uitlaatspruitstuk. Nu bleek dat dit ook tot afkeur zou leiden. Waarom komen ze hier nu pas mee? Reparatie (lees vervangen) zal waarschijnlijk ook erg kostbaar zijn. Had ik dit eerder geweten dan had ik andere keuzes kunnen maken. En lag het daadwerkelijk aan het roetfilter of was het spruitstuk de eigenlijke boosdoener. Daarnaast lees ik nu over de mogelijkheid om een roetfilter uit te schrijven. Waarom ben ik hier niet op gewezen door de dealer. Ik rij nooit in grote steden. Afijn, veel vragen. Hopelijk kunt u me verder inzicht geven.

Merk: audi
Type: a4
Bouwjaar: 2012
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een lek in het uitlaatspruitstuk kan zorgen voor een onjuiste waarde bij de roetmeting.

U heeft een aantal vragen waar ik helaas geen antwoord op heb. U heeft de keuring laten uitvoeren bij de garage en daar is helaas het lekkende spruitstuk over het hoofd gezien. Inderdaad is een lek in het uitlaatspruitstuk ook reden voor APK afkeur, de uitlaat dient tenslotte over de gehele lengte gasdicht te zijn.

Een lek uitlaatspruitstuk kan overigens niet zorgen voor een hogere uitslag bij de controle op de werking van het roetfilter. Een lek in het spruitstuk kan er wel voor zorgen dat uitlaatgassen een andere weg vinden dan via het roetfilter en via de achterdemper de auto te verlaten. Het uitlaatspruitstuk bevindt zich in de motorruimte en als hier een scheur in zit kan het zorgen dat uitlaatgassen in het interieur terecht komen wat natuurlijk erg schadelijk voor de gezondheid is. Dat willen we niet en is hierom reden tot afkeur.

Waarom de dealer u niet gewezen heeft op de mogelijkheid om het roetfilter uit te schrijven kan alleen hij verklaren. Wellicht ging hij ervanuit dat u hiervan op de hoogte was en dit dus niet zou willen. Zodra het roetfilter is uitgeschreven komt de auto in een hoger MRB-tarief en wordt de auto hierdoor minder waard.

Meer hierover kunt u lezen op onze pagina: regels omtrent het roetfilter en apk.