Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accuproblemen in alle seizoenen

Vraag gesteld door G. Boonstra op 4 oktober 2023

De auto wordt binnenkort 4 jaar oud. Na anderhalf jaar al een nieuwe accu gekregen na startprobleem. Dit jaar met de fabrieksaccu al 4x de pechhulp van de ANWB moeten bellen om op te starten.
De auto is bij de dealer geweest voor een 24-uurs check. Zowel accu als dynamo waren in orde.
Ik rij 7-8000 km/jaar en inderdaad vnl korte stukjes. Maar toch..is een rit van 250 kilometer niet genoeg om 1 week korte stukjes te rijden.......!
Het is toch te gek dat je een benzine-auto aan een CTEK-oplader moet hangen om te kunnen starten!!!
- Is een sterkere accu/dynamo een oplossing hiervoor?
- Is dit probleem bij jullie bekend voor een Qashqai?

Merk: Nissan
Type: Qashqai
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 140
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat u kunt doen om te voorkomen dat u steeds een lege accu heeft.

De problemen die u schetst zijn eigenlijk van toepassing op alle moderne auto’s met lood-zuur accu, niet iets dat specifiek speelt bij de Qashqai. Deze accu’s sulfateren helaas wanneer ze regelmatig niet volledig opgeladen zijn.
De wijze waarop u de auto gebruikt is helaas niet ideaal voor de levensduur van de accu. Wanneer u een grotere accu plaatst lijkt dit de problemen wel tegen te gaan het tegendeel is echter waar. Een grotere accu zal vaker niet volledig opgeladen zijn, hierdoor slijt deze accu nog harder waardoor er zelfs eerder startproblemen ontstaan. Het plaatsen van een grotere accu is dan ook geen goede oplossing voor uw probleem. Waarschijnlijk levert Nissan geen zwaardere dynamo voor deze auto, dit is dus ook geen mogelijkheid.

Wanneer u de auto vaak voor kleine afstanden gebruikt is de enige manier om problemen te voorkomen het aansluiten van een losse lader die de conditie van de accu bewaakt.

We geven graag nog een aantal tips om accuproblemen te voorkomen: 5 tips om accuproblemen te voorkomen.