Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu helemaal leegrijden of tot 30% en dan laden?

Vraag gesteld door M. Paulus op 21 juli 2023

Ik heb van juni '23 een nieuwe auto, plug in hybrid CLA 250e. De dealers zijn niet allemaal èènduidig over bovenstaande vraag. Wat is jullie advies hierover.
Mijn accu 15,6KWh..Maakt het wat uit voor de levensduur van de accu als deze vaker (2x per week) wordt geladen. Actieradius = 72 km maar door de verbuikers (airo,alarm etc) = 58 km bij volle geladen accu.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de beste manier is om met de accu van uw PHEV om te gaan.

Eigenlijk kunt u de accu van een (deels) elektrische nooit volledig leeg rijden. Een dergelijke accu is voorzien van een energie management, deze regeleenheid zal altijd de ideale laad- en ontlaadstrategie bepalen. De accu is nooit volledig vol of leeg hoewel dit wel zo wordt weergegeven op het dashboard. U heeft dus zeer weinig invloed op de levensduur van de accu.
U zou snelladen (als deze optie aanwezig is) kunnen beperken tot een minimum aangezien snelladen gepaard gaat met oplopende temperatuur en dit de levensduur enigszins beïnvloedt. Verder hoeft u niets anders te doen dan optimaal gebruik te maken van de aanwezige elektrische energie.

Meer over de accu van een elektrische auto kunt u lezen op onze site.